Bönor med valnötter
4 PORTIONER
3/4 dl grovt hackade valnötter
ca 250 g brytbönor, vaxbönor eller skärbönor
1 msk rödvinsvinäger
3 msk god olivolja
salt och peppar
rikligt med riven parmesanost
Rosta valnötterna lätt i en torr het stekpanna.
Ansa bönorna, d v s skär bort ändarna. Skär dem eventuellt i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i några minuter. De ska vara mjuka och ha lite kärna kvar. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.
Blanda valnötter och bönor i en skål.
Vispa ihop vinäger och olja i en skål. Häll det över bönorna och blanda väl. Smaksätt med salt och peppar. Strö över parmesanost.
28 recept med Brytböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Brytbönor med yoghurt & mynta
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Ugnsstekt sötpotatis med chili och brytbönor
- Tomat- och bönsallad med senap
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Sallad på stekta tomater och brytbönor
- Pasta med zucchini och bönor
- Ljummen sallad på ugnsbakade tomater, äpple och bönor
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Brytbönor med gyllene vitlök
- Brytbönor med fetaost
- Brytbönsallad med hasselnötter
- Brytbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
- Bönsallad med fetaostvinägrett
- Bönor med valnötter
- Bönor med purjolök, citron och pinjenötter
Brytböna
”Haricots verts” sade man alltid för några år sedan, idag får en av våra mest använda bönor åter ofta gå...