Brytbönsallad med hasselnötter
2 PORTIONER
225 g brytbönor
1/2 dl hasselnötter
1 dl vispgrädde
1 msk hasselnötsolja
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
Ansa brytbönorna, d v s skär bort ändarna. Koka bönorna i lättsaltat vatten i några minuter. De ska vara mjuka och ha lite kärna kvar. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Lägg dem i en skål och vänd runt med handen så att skalen lossnar. Hacka nötterna grovt.
Vispa grädden lätt och vänd ner olja och vinäger. Smaksätt med salt och peppar.
Blanda brytbönor och nötter i en skål. Vänd ner grädden. Servera som egen rätt eller som tillbehör till kallskuret kött.
28 recept med Brytböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Brytbönor med yoghurt & mynta
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Ugnsstekt sötpotatis med chili och brytbönor
- Tomat- och bönsallad med senap
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Sallad på stekta tomater och brytbönor
- Pasta med zucchini och bönor
- Ljummen sallad på ugnsbakade tomater, äpple och bönor
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Brytbönor med gyllene vitlök
- Brytbönor med fetaost
- Brytbönsallad med hasselnötter
- Brytbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
- Bönsallad med fetaostvinägrett
- Bönor med valnötter
- Bönor med purjolök, citron och pinjenötter
Brytböna
”Haricots verts” sade man alltid för några år sedan, idag får en av våra mest använda bönor åter ofta gå...