Brytböna
”Haricots verts” sade man alltid för några år sedan, idag får en av våra mest använda bönor åter ofta gå under sitt svenska namn. Brytbönan hör precis som sin syster vaxbönan till bönfamiljen (bara färgen skiljer dem åt).
Förvaring
Förvara brytbönor i plastpåse i kylen. Eller koka dem någon minut i saltat vatten, kyl i kallt vatten och stoppa i frysen.
Säsong
I Sverige skördas ekologiska brytbönor från juli till september/ början av oktober. Men eftersom de är mycket frostkänsliga kan säsongen få ett abrupt slut.
Passar med
Brytbönor passar med exempelvis tomat, rucola, svamp, citron, örter, lök, vitlök, chili, ingefära, kapris, nötter, soja, vinäger, smör, sardell och bacon.
28 recept med Brytböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Brytbönor med yoghurt & mynta
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Ugnsstekt sötpotatis med chili och brytbönor
- Tomat- och bönsallad med senap
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Sallad på stekta tomater och brytbönor
- Pasta med zucchini och bönor
- Ljummen sallad på ugnsbakade tomater, äpple och bönor
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Brytbönor med gyllene vitlök
- Brytbönor med fetaost
- Brytbönsallad med hasselnötter
- Brytbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
- Bönsallad med fetaostvinägrett
- Bönor med valnötter
- Bönor med purjolök, citron och pinjenötter