Bönsallad med soltorkade tomater
2–4 PORTIONER
ca 200 g brytbönor eller vaxbönor
4 soltorkade tomater, strimlade
1/2 dl tunt skivad purjolök
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt och peppar
1/2 dl hackade rostade mandlar
1/2 dl grovt riven parmesanost
Ansa bönorna och koka nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt rinna av väl. Lägg bönorna i en skål tillsammans med soltorkade tomater och purjolök.
Vispa ihop olja och vinäger. Vänd ner vinägretten i bönsalladen. Salta, peppra och strö över mandel och parmesanost.
Gott till exempelvis kyckling.
34 recept med Brytböna & Vaxböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Brytbönor med yoghurt & mynta
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Ugnsstekt sötpotatis med chili och brytbönor
- Tomat- och bönsallad med senap
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Sallad på stekta tomater och brytbönor
- Pasta med zucchini och bönor
- Makrillrillette med varm vaxbönsallad
- Ljummen sallad på ugnsbakade tomater, äpple och bönor
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Vaxbönor med knaprig skinka
- Vaxbönor med gyllene vitlök
- Brytbönor med gyllene vitlök
- Vaxbönor med fetaost
- Brytbönor med fetaost
- Vaxbönsallad med hasselnötter
- Brytbönsallad med hasselnötter
- Vaxbönor med fetaost och tomat
- Brytbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
- Bönsallad med fetaostvinägrett
- Bönor med valnötter
- Bönor med purjolök, citron och pinjenötter
Vaxböna
Vaxbönan är helt enkelt en grön böna som saknar pigment och istället är gul. Liksom sin gröna syster äts den med...