Vaxböna
Vaxbönan är helt enkelt en grön böna som saknar pigment och istället är gul. Liksom sin gröna syster äts den med fördel hastigt kokt och svängd i en vinägrett.
Förvaring
Förvara vaxbönorna i plastpåse i kylskåpet. De går också bra att förvälla och frysa in.
Säsong
I Sverige skördas ekologiska vaxbönor från juli till september.
Passar med
Vaxbönor passar med tomat, rucola, bacon, vitlök, nötter.
19 recept med Vaxböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Pasta med zucchini och bönor
- Makrillrillette med varm vaxbönsallad
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Vaxbönor med knaprig skinka
- Vaxbönor med gyllene vitlök
- Vaxbönor med fetaost
- Vaxbönsallad med hasselnötter
- Vaxbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor