Bönor med ägg och purjolök
4 PORTIONER
200 g brytbönor eller vaxbönor
1 dl tunt skivad purjolök
1 msk färskpressad citron
3 msk olivolja
salt och grovmalen svartpeppar
3 hårdkokta ägg, klyftade
Ansa bönorna, d v s skär bort ändarna. Koka dem i lättsaltat vatten ca 5 minuter, de ska vara mjuka och ha lite kärna kvar. Lägg bönorna i en skål tillsammans med purjolök.
Vispa ihop citron och olivolja i en skål. Häll över bönorna. Salta och peppra och servera med ägg.
34 recept med Brytböna & Vaxböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Brytbönor med yoghurt & mynta
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Ugnsstekt sötpotatis med chili och brytbönor
- Tomat- och bönsallad med senap
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Sallad på stekta tomater och brytbönor
- Pasta med zucchini och bönor
- Makrillrillette med varm vaxbönsallad
- Ljummen sallad på ugnsbakade tomater, äpple och bönor
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Vaxbönor med knaprig skinka
- Vaxbönor med gyllene vitlök
- Brytbönor med gyllene vitlök
- Vaxbönor med fetaost
- Brytbönor med fetaost
- Vaxbönsallad med hasselnötter
- Brytbönsallad med hasselnötter
- Vaxbönor med fetaost och tomat
- Brytbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
- Bönsallad med fetaostvinägrett
- Bönor med valnötter
- Bönor med purjolök, citron och pinjenötter
Vaxböna
Vaxbönan är helt enkelt en grön böna som saknar pigment och istället är gul. Liksom sin gröna syster äts den med...