Bönsallad med fetaostvinägrett
2 PORTIONER
en näve brytbönor, vaxbönor eller skärbönor
1 burk kokta stora vita bönor, sköljda och avrunna
2 tomater, i mindre bitar
1/2 gurka, skivad
1 rödlök, skivad
några salladsblad
olivolja
rödvinsvinäger
Fetaostvinägrett:
100 g fetaost, smulad
1 msk vatten
1 tsk rödvinsvinäger
3 msk god olivolja
salt och peppar
Ansa de färska bönorna, d v s skär bort ändarna. Skär dem eventuellt i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten i några minuter. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.
Blanda salladsingredienserna i en skål. Stänk över några droppar olja och vinäger.
Blanda fetaost, vatten och vinäger i en skål. Mixa i olivoljan. Smaksätt med salt och peppar. Vänd ner vinägretten i salladen.
Servera som förrätt med rostat bröd eller som sallad till exempelvis fisk eller grillat.
28 recept med Brytböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Brytbönor med yoghurt & mynta
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Ugnsstekt sötpotatis med chili och brytbönor
- Tomat- och bönsallad med senap
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Sallad på stekta tomater och brytbönor
- Pasta med zucchini och bönor
- Ljummen sallad på ugnsbakade tomater, äpple och bönor
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Brytbönor med gyllene vitlök
- Brytbönor med fetaost
- Brytbönsallad med hasselnötter
- Brytbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
- Bönsallad med fetaostvinägrett
- Bönor med valnötter
- Bönor med purjolök, citron och pinjenötter
Brytböna
”Haricots verts” sade man alltid för några år sedan, idag får en av våra mest använda bönor åter ofta gå...