Meny

Bönor med purjolök, citron och pinjenötter

4 PORTIONER

ca 250 g brytbönor, vaxbönor eller skärbönor
1/2 purjolök, tunt skivad
1–2 msk smör
1/2 dl pinjenötter
färskpressad citron
salt och peppar

Ansa bönorna, d v s skär bort ändarna. Skär dem eventuellt i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i några minuter. De ska vara mjuka och ha lite kärna kvar. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.

Fräs purjolöken i smör i en stekpanna utan att den får färg. Tillsätt pinjenötterna och låt fräsa i ytterligare någon minut. Vänd ner bönorna och låt dem bli varma. Smaksätt med citron, salt och peppar. Servera direkt.

Tips brytböna

Brytböna

”Haricots verts” sade man alltid för några år sedan, idag får en av våra mest använda bönor åter ofta gå...