Bönor med purjolök, citron och pinjenötter
4 PORTIONER
ca 250 g brytbönor, vaxbönor eller skärbönor
1/2 purjolök, tunt skivad
1–2 msk smör
1/2 dl pinjenötter
färskpressad citron
salt och peppar
Ansa bönorna, d v s skär bort ändarna. Skär dem eventuellt i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i några minuter. De ska vara mjuka och ha lite kärna kvar. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.
Fräs purjolöken i smör i en stekpanna utan att den får färg. Tillsätt pinjenötterna och låt fräsa i ytterligare någon minut. Vänd ner bönorna och låt dem bli varma. Smaksätt med citron, salt och peppar. Servera direkt.
28 recept med Brytböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Brytbönor med yoghurt & mynta
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Ugnsstekt sötpotatis med chili och brytbönor
- Tomat- och bönsallad med senap
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Sallad på stekta tomater och brytbönor
- Pasta med zucchini och bönor
- Ljummen sallad på ugnsbakade tomater, äpple och bönor
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Brytbönor med gyllene vitlök
- Brytbönor med fetaost
- Brytbönsallad med hasselnötter
- Brytbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
- Bönsallad med fetaostvinägrett
- Bönor med valnötter
- Bönor med purjolök, citron och pinjenötter
Brytböna
”Haricots verts” sade man alltid för några år sedan, idag får en av våra mest använda bönor åter ofta gå...