Meny

Vitlöksfrästa bönor

2 PORTIONER

1 msk sesamfrön
200 g färska bönor, t ex vaxbönor, skärbönor eller brytbönor
1–2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, skivade
knappt 1/2 tsk salt
knappt 1/2 tsk strösocker
1 msk sojasås

Rosta sesamfröna i en het stekpanna utan fett.

Ansa bönorna och koka dem nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten i några minuter. Kyl i kallt vatten. Halvera de stora bönorna på längden.

Hetta upp olja i en wok- eller stekpanna. Fräs vitlöken och bönorna i oljan i någon minut. Tillsätt salt, socker och sojasås. Servera bönorna varma med sesamfrön på.

Tips brytböna, skärböna & vaxböna

Vaxböna

Vaxbönan är helt enkelt en grön böna som saknar pigment och istället är gul. Liksom sin gröna syster äts den med...