Makrillrillette med varm vaxbönsallad
2–4 PORTIONER
2 rökta makrillfiléer (eller rökt sik)
2 tsk riven färsk pepparrot
1 msk fint skuren gräslök
1 1/2 msk pressad citron
4 msk crème fraiche
BÖNSALLAD:
ca 200 g vaxbönor
1 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk frön från färsk krondill
salt och peppar
Dela makrillköttet med en gaffel så det blir löst och trådigt. Rör i pepparrot, gräslök, citron och crème fraiche.
Ansa bönorna och koka dem nätt och jämnt mjuka i saltat vatten i en kastrull. Blanda bönorna med citron och olja. Krydda med färsk krondill, salt och peppar.
19 recept med Vaxböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Pasta med zucchini och bönor
- Makrillrillette med varm vaxbönsallad
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Vaxbönor med knaprig skinka
- Vaxbönor med gyllene vitlök
- Vaxbönor med fetaost
- Vaxbönsallad med hasselnötter
- Vaxbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
Vaxböna
Vaxbönan är helt enkelt en grön böna som saknar pigment och istället är gul. Liksom sin gröna syster äts den med...