Vaxbönor med gyllene vitlök
4 PORTIONER
ca 200 g vaxbönor
1 msk smör
1 msk hasselnöts-, valnöts- eller kallpressad rapsolja
1/2 msk tunt skivad vitlök
havssalt
Ansa vaxbönorna. Koka dem nätt och jämnt mjuka i saltat vatten i en kastrull, ca 5 minuter. Låt rinna av i durkslag.
Sänk värmen till låg nivå. Lägg smör, olja och vitlök i kastrullen. Bryn vitlöken tills den är gyllene – var försiktig, den bränns lätt vid. Vänd försiktigt ner bönorna. Ös upp det hela i en skål. Smaksätt med havssalt och servera på en gång.
19 recept med Vaxböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Pasta med zucchini och bönor
- Makrillrillette med varm vaxbönsallad
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Vaxbönor med knaprig skinka
- Vaxbönor med gyllene vitlök
- Vaxbönor med fetaost
- Vaxbönsallad med hasselnötter
- Vaxbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
Vaxböna
Vaxbönan är helt enkelt en grön böna som saknar pigment och istället är gul. Liksom sin gröna syster äts den med...