Vaxbönsallad med hasselnötter
2 PORTIONER
225 g vaxbönor
1/2 dl hasselnötter
1 dl vispgrädde
1 msk hasselnötsolja
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
Ansa vaxbönorna, d v s skär bort ändarna. Koka bönorna i lättsaltat vatten i några minuter. De ska vara mjuka och ha lite kärna kvar. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Lägg dem i en skål och vänd runt med handen så att skalen lossnar. Hacka nötterna grovt.
Vispa grädden lätt och vänd ner olja och vinäger. Smaksätt med salt och peppar.
Blanda vaxbönor och nötter i en skål. Vänd ner grädden. Servera som egen rätt eller som tillbehör till kallskuret kött.
19 recept med Vaxböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Pasta med zucchini och bönor
- Makrillrillette med varm vaxbönsallad
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Vaxbönor med knaprig skinka
- Vaxbönor med gyllene vitlök
- Vaxbönor med fetaost
- Vaxbönsallad med hasselnötter
- Vaxbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
Vaxböna
Vaxbönan är helt enkelt en grön böna som saknar pigment och istället är gul. Liksom sin gröna syster äts den med...