Vaxbönor med knaprig skinka
4 PORTIONER
2 nävar vaxbönor
3 skivor parmaskinka
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt och peppar
1 dl små brödkrutonger
Ansa vaxbönorna, d v s skär bort ändarna. Koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. De ska vara mjuka och ha lite kärna kvar. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.
Skär skinkan i fina strimlor. Fräs dem knapriga i ett par droppar olivolja.
Lägg vaxbönorna i en skål. Vänd ner olja och vinäger. Salta, peppra och strö över skinka och krutonger.
19 recept med Vaxböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Pasta med zucchini och bönor
- Makrillrillette med varm vaxbönsallad
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Vaxbönor med knaprig skinka
- Vaxbönor med gyllene vitlök
- Vaxbönor med fetaost
- Vaxbönsallad med hasselnötter
- Vaxbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
Vaxböna
Vaxbönan är helt enkelt en grön böna som saknar pigment och istället är gul. Liksom sin gröna syster äts den med...