Meny

Helstekt gös med bönor, sparris och salsa verde

4 PORTIONER

4 gösar eller stora abborrar
200 g skärbönor
250 g grön sparris

SALSA VERDE:
1 vitlök
2 citroner
3 dl grovt hackad krusbladig persilja
3 dl grovt hackad grönmynta
3 dl grovt hackad basilika
1/2 dl olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°.

Bryt vitlöken till såsen i klyftor med skal. Sprid ut dem på en plåt och rosta i ugnen tills innehållet i skalet kan pressas ut som en len kräm i en vitlökspress, ca 20 minuter. Mixa vitlöken slät tillsammans med rivet skal av två citroner och saft av en, örter, olivolja, salt och peppar.

Salta och peppra fiskarna ut- och invändigt. Lägg på en plåt och stek i ugnen, 15–25 minuter (fisken är klar när ryggfenan lossnar lätt när du drar försiktigt i den).

Koka skärbönor och sparrisar nätt och jämnt mjuka i välsaltat vatten med lite socker i. Vänd grönsakerna i såsen och servera till fisken.

Recept: Lotta Lundgren

Tips skärböna & sparris

Sparris

Grön och vit sparris är från början samma sak men den vita täcks med jord, medan den gröna får ljus och därför...