Sparris med soltorkade tomater och parmesanost
2–4 PORTIONER
250 g grön sparris
ett par sallatsblad
salt och peppar
hyvlad parmesanost
VINÄGRETT:
2 soltorkade tomater, fint strimlade
2 msk finhackad lök
2 msk pinjenötter
2 msk strimlad basilika
rivet skal och saft 1/2 citron
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
Bryt av den lite träiga nedre delen av den gröna sparrisens stam, där den knäcks naturligt (2–3 cm). Den riktigt färska gröna sparrisen behöver oftast inte skalas. Koka nätt och jämt mjuk i lättsaltat vatten. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.
Blanda tomater, lök, pinjenötter, basilika, citronskal och -saft i en skål. Vispa i vinäger och olja.
Bottna ett serveringsfat med ett par salladsblad. Lägg sparrisen ovanpå. Salta, peppra, skeda över vinägretten och strö över parmesanost.
Gott som förrätt eller till exempelvis fisk eller kött.
23 recept med Sparris
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Sparris- och löksoppa
- Pizza med sparris
- Tunnbrödsrulle med sparris & tångkaviar
- Sparrisomelett
- Grön sparris med tomater & oliver
- Grön sparris med basilika & mozzarella
- Parmesangratinerad sparris
- Sparris med tångkaviar & gräddfil
- Grön sparris med parmesanost och basilika
- Sparrisrisotto
- Sparris med soltorkade tomater och parmesanost
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Sallad på sparris, äpple, rättika och spenat
- Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger
- Lättkokt sparris och zucchini
- Grön sparris med bresaola och citronpesto

Sparris
Grön och vit sparris är från början samma sak men den vita täcks med jord, medan den gröna får ljus och därför...