Meny

Sparris med soltorkade tomater och parmesanost

2–4 PORTIONER

250 g grön sparris
ett par sallatsblad
salt och peppar
hyvlad parmesanost

VINÄGRETT:
2 soltorkade tomater, fint strimlade
2 msk finhackad lök
2 msk pinjenötter
2 msk strimlad basilika
rivet skal och saft 1/2 citron
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja

Bryt av den lite träiga nedre delen av den gröna sparrisens stam, där den knäcks naturligt (2–3 cm). Den riktigt färska gröna sparrisen behöver oftast inte skalas. Koka nätt och jämt mjuk i lättsaltat vatten. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.

Blanda tomater, lök, pinjenötter, basilika, citronskal och -saft i en skål. Vispa i vinäger och olja.

Bottna ett serveringsfat med ett par salladsblad. Lägg sparrisen ovanpå. Salta, peppra, skeda över vinägretten och strö över parmesanost.

Gott som förrätt eller till exempelvis fisk eller kött.

Recept: Ingela Persson

Tips sparris

Sparris

Grön och vit sparris är från början samma sak men den vita täcks med jord, medan den gröna får ljus och därför...