Meny

Sparris med löjromshollandaise

4 portioner

500 g grön sparris

LÖJROMSHOLLANDAISE:
150 g smör
2 äggulor
1 tsk färskpressad citron
2–3 msk vatten
2 msk crème fraiche
50 g löjrom
salt och peppar

Bryt av den lite träiga nedre delen av sparrisens stam, där den knäcks naturligt (2–3 cm). Den riktigt färska gröna sparrisen behöver oftast inte skalas. I övrigt kan det vara värt besväret. Skala sparrisarna med en potatisskalare med början just under knoppen.

Smält smöret i en kastrull på svag värme utan att den bryns.

Blanda äggulor, citron och vatten i en rostfri kastrull (aluminium kan missfärga såsen). Sätt kastrullen i vattenbad precis under kokpunkten. Vispa snabbt och ihärdigt tills blandningen tjocknar. Lyft kastrullen från vattenbadet och tillsätt det smälta varma smöret (60-70°) lite åt gången under kraftig vispning. Se till att bottensatsen inte kommer med. Rör i crème fraiche och löjrom. Smaksätt med salt och peppar.

Lägg sparrisarna i kokande lättsaltat vatten. Låt koka i 2–5 minuter. De ska vara mjuka och ändå ha lite kärna kvar.

Servera sparrisarna med såsen. Garnera eventuellt med ytterligare löjrom.

Tips sparris

Sparris

Grön och vit sparris är från början samma sak men den vita täcks med jord, medan den gröna får ljus och därför...