Meny
vegetable-740446_1920

Sparrisomelett

2 PORTIONER

1 knippe grön sparris
1/2 gul lök, hackad
2 msk olivolja eller smör
3 ägg
1/2 dl finhackade örter, t ex gräslök, persilja och dill
en skvätt vatten
salt och peppar
1/2 dl riven parmesan- eller västerbottenost

Bryt av den lite träiga nedre delen av sparrisens stam där den knäcks naturligt (2–3 cm). Den riktigt färska gröna sparrisen behöver oftast inte skalas. I övrigt kan det vara värt besväret.

Halvera sparrisarna på längden och skär i mindre bitar. Stek tillsammans med lök i smör eller olja på låg värme i en stekpanna, utan att de tar färg.

Knäck äggen i en skål. Tillsätt örter, vatten, salt och peppar. Häll äggsmeten över sparrisen i pannan, dra den från kanterna in mot mitten med en stekspade ett par gånger.

Sänk värmen och efterstek omeletten tills äggen stelnat. Strö över ost och servera.

Recept: Anette Dieng

Tips sparris

Sparris

Grön och vit sparris är från början samma sak men den vita täcks med jord, medan den gröna får ljus och därför...