Meny

Grön sparris med bresaola och citronpesto

2 PORTIONER

250 g grön sparris
8–12 skivor bresaola eller parmaskinka

Citronpesto:
1 dl grovt hackad basilika
1 dl grovt hackad bladpersilja
50 g pinjenötter
1 vitlöksklyfta, hackad
rivet skal av 1 citron
1 dl god olivolja
1 dl riven parmesanost
ca 2 msk färskpressad citron
salt och peppar

Mixa basilika, persilja, pinjenötter, vitlök och citronskal till peston slätt i en matberedare eller med en stavmixer. Tillsätt olja i en tunn stråle. Vänd ner parmesanost och smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

 

Bryt av den lite träiga nedre delen av sparrisens stam, där den knäcks naturligt (2-3 cm). Skala eventuellt sparrisarna med en potatisskalare med början just under knoppen. Lägg dem i kokande lättsaltat vatten och låt koka i 2-5 minuter. De ska vara mjuka och ändå ha lite kärna kvar.

 

Servera sparrisarna med ett par skivor kallskuret och en klick citronpesto.

Tips sparris

Sparris

Grön och vit sparris är från början samma sak men den vita täcks med jord, medan den gröna får ljus och därför...