Meny

Snittar på skärböna med färskost och mandel

10 portioner 

250 g skärbönor
1 röd chili
1 kruka gräslök
200 g färskost
1 vitlöksklyfta
1 citron
salt och peppar
3 msk hackad rostad mandel 

Skär bönorna på snedden i ca 4 cm bitar. Koka dem nästan mjuka i rikligt saltat vatten. Lyft upp och kyl ned i isvatten för att behålla krispig­heten och den gröna färgen.

Finhacka chilin. Skär gräslöken fint och spara lite till garnering. Rör sedan ihop färskosten med gräslök, pressad vitlök, chili och citronzest samt smaka av med citronjuice, salt och peppar.

Torka av bönorna och lägg ut dem en och en på ett fat, toppa med färskost­röran, gärna med en spritspåse för att presentationen skall bli fin. Avsluta med att strössla hackad mandel och lite av gräslöken över.

Somrigt snacks till midsommar­drinken.

Recept: Frida Sandberg

Tips skärböna

Skärböna

Skärbönan är intensivare i smaken än brytbönan och vaxbönan, men alla tillhör de familjen ärtväxter och våra...