Snittar på skärböna med färskost och mandel
10 portioner
250 g skärbönor
1 röd chili
1 kruka gräslök
200 g färskost
1 vitlöksklyfta
1 citron
salt och peppar
3 msk hackad rostad mandel
Skär bönorna på snedden i ca 4 cm bitar. Koka dem nästan mjuka i rikligt saltat vatten. Lyft upp och kyl ned i isvatten för att behålla krispigheten och den gröna färgen.
Finhacka chilin. Skär gräslöken fint och spara lite till garnering. Rör sedan ihop färskosten med gräslök, pressad vitlök, chili och citronzest samt smaka av med citronjuice, salt och peppar.
Torka av bönorna och lägg ut dem en och en på ett fat, toppa med färskoströran, gärna med en spritspåse för att presentationen skall bli fin. Avsluta med att strössla hackad mandel och lite av gräslöken över.
Somrigt snacks till midsommardrinken.
Recept: Frida Sandberg
18 recept med Skärböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Snittar på skärböna med färskost och mandel
- Stekta skärbönor med citron & dragon
- Skärbönor med tomat och rucola
- Bönsallad med tomat och lök
- Vitlöksfrästa bönor
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Skärbönor i rödlöksvinägrett
- Rödlökssallad med tomat och skärbönor
- Pak choy-nudlar
- Majrova och skärböna med kapris och brynt smör
- Ljumma skärbönor med kapris och persilja
- Kokta skärbönor med citronette
- Green beans
- Bönsallad med rödlök
Skärböna
Skärbönan är intensivare i smaken än brytbönan och vaxbönan, men alla tillhör de familjen ärtväxter och våra...