Skärböna
Skärbönan är intensivare i smaken än brytbönan och vaxbönan, men alla tillhör de familjen ärtväxter och våra vanligaste trädgårdsbönor. Utseendemässigt skiljer sig skärbönan från sina systrar genom att vara betydligt plattare och bredare i formen.
Trädgårdsbönorna kom till Europa på 1500-talet men odlades i Centralamerika redan för 8 000 år sedan. Koka dem hastigt och lägg i en sallad, eller fräs tillsammans med vitlök i olivolja.
Förvaring
Förvara skärbönorna i plastpåse i kylen. De går också bra att förvälla och frysa in.
Säsong
I Sverige skördas ekologiska skärbönor från juli till september.
Passar med
Skärbönor passar exempelvis med smör, citron, nötter, lök, kapris, sardell.
18 recept med Skärböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Snittar på skärböna med färskost och mandel
- Stekta skärbönor med citron & dragon
- Skärbönor med tomat och rucola
- Bönsallad med tomat och lök
- Vitlöksfrästa bönor
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Skärbönor i rödlöksvinägrett
- Rödlökssallad med tomat och skärbönor
- Pak choy-nudlar
- Majrova och skärböna med kapris och brynt smör
- Ljumma skärbönor med kapris och persilja
- Kokta skärbönor med citronette
- Green beans
- Bönsallad med rödlök