Meny

Sallad på stekta tomater och brytbönor

4 SMÅ PORTIONER

200 g brytbönor, ansade och halverade på längden
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, en krossad och en tunt skivad
300 g tomater, halverade
1 schalottenlök eller rödlök, tunt skivad
salt och peppar från kvarn
3 msk rödvinsvinäger
1 sallatshuvud eller motsvarande mängd babyspenat

Stek bönorna i 2 msk av oljan på medelvärme tills de fått färg. Lägg i den krossade vitlöksklyftan och rör runt. Lyft upp bönorna på ett fat.

Skär bort den hårda biten runt stjälkfästet på tomathalvorna. Stek tomaterna, på båda sidor, i samma stekpanna som tidigare. Tillsätt lök och skivad vitlök. Salta, peppra och skeda över vinäger. Häll upp tomaterna på bönfatet, bryt ner den sköljda salladen och ringla över den sista oljan. Går bra att servera kall, varm eller kanske allra bäst ljummen.

Recept: Petter Nilsson

Tips brytböna & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...