Meny

Kronärtskocksragu med tomater och oliver

2 PORTIONER

2 kronärtskockor
1/2 citron
1 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl olivolja
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 gul lök, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
4 soltorkade tomater, grovt strimlade
6–8 körsbärstomater, halverade
1 dl svarta oliver
2 msk färsk oregano
salt och peppar
(grovt riven parmesanost)

Bryt av stjälken så nära kronärt­skockans botten som möjligt. Plocka bort de yttersta, grova bladen. Skär kronärtskockbottnarna rena från blad med en liten vass kniv, halvera skockan och skrapa bort den håriga mittdelen med en sked. Gnid in skockorna med färsk citronsaft så blir de inte bruna.

Koka upp vatten, vin, olivolja och buljong i en kastrull. Tillsätt lök, vitlök och soltorkade tomater. Lägg ner skockorna och låt sjuda mjuka i lagen, ca 15 minuter. Avsluta med körsbärstomater, oliver och oregano. Smaksätt med salt och peppar och strö gärna över grovt riven parmesan­ost.

Gott till fisk eller kyckling.

Recept: Ingela Persson

Tips kronärtskocka & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...