Meny

Grönsaksgryta med aubergin och basilika

4 portioner

2 lökar
3 vitlöksklyftor
1 bit ingefära
4 potatisar
1 gulbeta eller rotpersilja
3–4 tomater
1 aubergine
olja till stekning
ev en nypa torkad chili
1 tsk torkad koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk garam masala
2 msk tomatpuré
salt och peppar
1 kruka basilika

Hacka lök och vitlök, riv ingefäran. Skär rotfrukter och tomat i bitar. Mixa tomaterna med stavmixer. 

Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Stek i panna tills de fått lite färg. 

Stek löken i olja i en gryta tills den  börjat mjukna. Tillsätt vitlök och inge­fära och eventuellt en nypa chili samt övriga kryddor och tomatpuré. Rör om. 

Lägg samtliga grönsaker och tomatmix i grytan. Häll på så mycket vatten 

att grönsakerna täcks. Låt småkoka tills de mjuknat. Smaka av med salt och peppar.  

Strö hackad basilika över grytan. Servera ris eller bröd till.

Recept: Niina Snijder

Tips aubergine, basilika & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...