Anna Sifs gratinerade aubergine
4 PORTIONER
2 auberginer
300 g köttfärs
1 gul lök, finhackad
5 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 dl vatten
10 gröna oliver, finhackade
timjan, salt och peppar
150 g fetaost
HONUNGSVINÄGRETT:
1 tsk honung
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk olivolja
salt och peppar
TILL SERVERING:
blandad sallad
rostade pinjenötter
Halvera och gröp ur auberginerna. Hacka innanmätet. Spara skalen.
Bryn köttfärs, lök, vitlök och auberginehack i olivolja i en stekpanna. Tillsätt tomater, vatten och oliver. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Låt all vätska koka in, ca 40 minuter. Låt svalna.
Tärna fetaosten och vänd ner den i köttfärsblandningen.
Sätt ugnen på 175°.
Fyll aubergineskalen med blandningen och lägg dem i en smord ugnssäker form. Stek mjuka i ugnen, 45–60 minuter.
Blanda ingredienserna till vinägretten. Smaksätt med salt och peppar.
Servera auberginerna med sallad, honungsvinägrett och rostade pinjenötter.
55 recept med Aubergine
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Auberginegryta
- Auberginepinsa
- Grillad aubergine med grillost och örter
- Grönsaksgryta med aubergin och basilika
- Höstgryta
- Tomat- och auberginegryta
- Vegansk “katsu curry” med aubergine
- Inlagd aubergine med chili & vitlök
- Baba ganoush – krämig aubergineröra
- Aubergine med mangold & salvia
- Pastasås med aubergine & tomater
- Stekt aubergine med riven blomkål & russin
- Rostad aubergine med tomatsalsa
- Auberginecurry med mangold och russin
- Rostad blomkål & aubergine i pitabröd
- Aubergine- & tomatragu med bönor
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Hummus med aubergine
- Auberginecrème med kapris
- Gratinerad aubergine med fetaost
- Ugnsstekt blomkål med aubergine och tapenade
- Ugnsstekta tomater med aubergine och getost
- Tomat- och auberginegryta
- Aubergine- och tomatragu
- Ugnsstekt aubergine och/eller zucchini med kikärtor och spiskummin
- Ugnsstekt aubergine med honung och chili
- Ugnsstekt aubergine med linssallad
- Tomat- och auberginesås
- Honungsmarinerade auberginer
- Gratinerad aubergine med chili och tomat
- Caponata
- Sallad med tomat och aubergine
- Aubergineragu med nypon
- Auberginekräm med rostad paprika och grillat bröd
- Auberginekaviar
- Auberginecrostini med färskost
- Auberginecrème med citron och koriander
- Aubergine på smördeg
- Aubergine- och zucchinigryta
- Aubergine- och zucchinigratäng med ricotta och körsbärstomater
- Aubergine- och tomatsås
- Gratinerad aubergine, zucchini och tomat
- Aubergine- och tomatris
- Stekt aubergine med mynta
Lite annat
Aubergine
Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.