Meny

Anna Sifs gratinerade aubergine

4 PORTIONER

2 auberginer
300 g köttfärs
1 gul lök, finhackad
5 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 dl vatten
10 gröna oliver, finhackade
timjan, salt och peppar
150 g fetaost

HONUNGSVINÄGRETT:
1 tsk honung
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk olivolja
salt och peppar

TILL SERVERING:
blandad sallad
rostade pinjenötter

Halvera och gröp ur auberginerna. Hacka innanmätet. Spara skalen.

Bryn köttfärs, lök, vitlök och auberginehack i olivolja i en stekpanna. Tillsätt tomater, vatten och oliver. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Låt all vätska koka in, ca 40 minuter. Låt svalna.

Tärna fetaosten och vänd ner den i köttfärsblandningen.

Sätt ugnen på 175°.

Fyll aubergineskalen med blandningen och lägg dem i en smord ugnssäker form. Stek mjuka i ugnen, 45–60 minuter.

Blanda ingredienserna till vinägretten. Smaksätt med salt och peppar.

Servera auberginerna med sallad, honungsvinägrett och rostade pinjenötter.

Recept: Anna Sif Olafsson

Tips aubergine

Aubergine

Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.