Auberginepinsa
2–4 portioner
1 aubergine
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
½ citron
2 pinsa-bottnar
150 g crème fraiche
80 g riven smakrik hårdost ex västerbotten eller parmesan
1 fint skuren lök
½ dl pinjenötter
Sätt ugnen på 180 grader.
Skiva auberginen tunt på längden och lägg ut på en oljad plåt. Rosta i ugnen ca 15 min. Höj därefter ugnen till 220 grader.
Mixa vitlök, citronjuice samt zest, chili och olivolja. Pensla över vitlöksröran över auberginen och salta.
Blanda crème fraiche med hälften av osten, salt och lite av oljan. Bred ut jämt över pinsabottnarna. Toppa med aubergine, lök, pinjenötter och avsluta med resten av osten. Gratinera i ugnen 7–8 minuter. Servera som lunch eller snacks.
Recept: Frida Sandberg
55 recept med Aubergine
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Auberginegryta
- Auberginepinsa
- Grillad aubergine med grillost och örter
- Grönsaksgryta med aubergin och basilika
- Höstgryta
- Tomat- och auberginegryta
- Vegansk “katsu curry” med aubergine
- Inlagd aubergine med chili & vitlök
- Baba ganoush – krämig aubergineröra
- Aubergine med mangold & salvia
- Pastasås med aubergine & tomater
- Stekt aubergine med riven blomkål & russin
- Rostad aubergine med tomatsalsa
- Auberginecurry med mangold och russin
- Rostad blomkål & aubergine i pitabröd
- Aubergine- & tomatragu med bönor
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Hummus med aubergine
- Auberginecrème med kapris
- Gratinerad aubergine med fetaost
- Ugnsstekt blomkål med aubergine och tapenade
- Ugnsstekta tomater med aubergine och getost
- Tomat- och auberginegryta
- Aubergine- och tomatragu
- Ugnsstekt aubergine och/eller zucchini med kikärtor och spiskummin
- Ugnsstekt aubergine med honung och chili
- Ugnsstekt aubergine med linssallad
- Tomat- och auberginesås
- Honungsmarinerade auberginer
- Gratinerad aubergine med chili och tomat
- Caponata
- Sallad med tomat och aubergine
- Aubergineragu med nypon
- Auberginekräm med rostad paprika och grillat bröd
- Auberginekaviar
- Auberginecrostini med färskost
- Auberginecrème med citron och koriander
- Aubergine på smördeg
- Aubergine- och zucchinigryta
- Aubergine- och zucchinigratäng med ricotta och körsbärstomater
- Aubergine- och tomatsås
- Gratinerad aubergine, zucchini och tomat
- Aubergine- och tomatris
- Stekt aubergine med mynta
Lite annat
Aubergine
Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.