Meny

Auberginerullar med tomatsås

4 PORTIONER

1 stor aubergine
knappt 1/2 tsk salt
olivolja
2 msk vetemjöl
2 ägg, lätt vispade
nymalen svartpeppar
2 dl riven parmesanost
18 färska basilikablad
125 g mozzarellaost, skivad

TOMATSÅS:
1 liten gul lök, finhackad
1–2 vitlöksklyftor, finhackade
1 stjälk blekselleri, finhackad
1/2 dl olivolja
1 burk hela tomater, ca 400 g
salt och svartpeppar
en nypa strösocker

Skär auberginen i ca 5 mm tjocka skivor (5–6 stycken). Lägg dem på en plåt, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter för att dra ur beskan.

Fräs lök, vitlök och selleri till tomatsåsen i olivolja i en kastrull utan att de får färg. Tillsätt tomaterna. Hacka dem i mindre bitar med en träslev. Låt sjuda under lock i 30 minuter. Rör om då och då. Smaksätt med salt, peppar och en nypa socker.

Sätt ugnen på 200°.

Klappa aubergineskivorna torra med hushållspapper. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna. Vänd aubergineskivorna först i mjöl och sedan i ägg. Stek båda sidor gyllenbruna i oljan. Låt rinna av på hushållspapper.

Lägg aubergineskivorna på en skärbräda. Peppra och strö över hälften av parmesanosten. Fördela basilikablad och mozzarellaosten ovanpå. Rulla försiktigt ihop varje skiva.

Bottna en ugnssäker form med hälften av tomatsåsen. Lägg auberginerullarna ovanpå med öppningen nedåt. Skeda över resterande tomatsås och strö över parmesanost. Gratinera i ugnen i 15 minuter.

Tips aubergine & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...