Meny

Marockanska ägg med tomater och kummin

4 SMÅ PORTIONER

500 g mogna tomater
1/2 dl olivolja
5 salladslökar eller 1 liten purjolök
3 vitlöksklyftor, skivade
1 tsk hela kumminfrön, grovt stötta
en nypa kajennpeppar eller chiliflakes
(en nypa strösocker)
4 ekologiska ägg
2 msk grovhackad bladpersilja eller färsk koriander
havssalt och svartpeppar

Doppa tomaterna i kokande vatten i ca 10 sekunder, kyl dem i kallt vatten och dra bort skalen. Skär tomaterna i klyftor. Kärna ur dem och skär ytterligare en gång på längden.

Hetta upp olivolja i en medelstor stekpanna. Fräs vårlök, vitlök och kummin tills de just börjat få färg. Tillsätt tomaterna och kajennpeppar eller chili. Salta och peppra. Låt sjuda tills tomaterna är mjuka men inte helt sönderkokta, ca 15 minuter.

Knäck äggen, jämnt fördelade i stekpannan. Använd en gaffel för att sprida ut äggvitan lite över tomaterna. Stek äggen tills de är som du vill ha dem, i ett par minuter, strö över persilja och servera med exempelvis pitabröd.

Tips salladslök & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...