Meny

Toskansk tomatpaj

1 PAJ

DEG:
250 g vetemjöl
125 g smör
en nypa salt
1/2 dl iskallt vatten

FYLLNING:
1 sats kall Toskansk tomatsås, se recept
3 stora ägg eller 4 små
50 g parmesanost, riven

TILL SERVERING:
riktigt god olivolja
havssalt
rucola

Blanda ihop degen i en matberedare. Lägg den i plastfilm och låt vila i kylen i en timme.

Sätt ugnen på 200°.

Smöra en pajform, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Kavla ut degen och klä formen med den eller riv den grovt på ett rivjärn och pressa ut den.

Täck pajbotten med aluminiumfolie och fyll med ett lager torra bönor eller ärter. Grädda i ugnen i 30 minuter. Tag bort bönorna och foliet och grädda tills botten har fått lite färg, ca 10 minuter. Låt svalna.

Rör ihop tomatsås, ägg och ost med en träslev. Fyll pajskalet med blandningen. Grädda tills fyllningen har “stannat”, ca 20 minuter. Låt svalna.

Droppa riktigt god olivolja över pajbitarna, strö över lite havssalt och servera med rucola.

Tips tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...