Meny

Ugnsbakad torsk med tomat & bondbönor

4 portioner

600 g torsk
ca 4 msk olivolja
salt och peppar
400 g bondbönor i skida
4 tomater
1 lök
1/2 citron
1 litet knippe basilika

 

Sätt ugnen på 175°. Skär fisken i 4 jämnstora bitar och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, salta och peppra. Baka i ugnen i ca 12-15 minuter eller tills fisken känns klar.

Plocka ut bondbönorna ur skidan, lägg dem i lättsaltat vatten och låt koka upp. Häll av vattnet, skölj i kallt vatten och tryck ut bönorna ur det tunna bön-skalet. Lägg dem i en skål.

Dela och skär tomaterna i bitar, skala och tärna löken fint. Blanda bönor, tomater och lök i en skål. Pressa i citronsaften, riv över citronskalet och rör ner en skvätt olivolja. Smaksätt med salt, peppar och hackad basilika.

Skeda tomatsalladen över fisken. Servera med exempelvis grönsallad och nybakat bröd eller till lättkokt broccoli.

Recept: Ingela Persson

Tips bondbönor, tomat & torsk

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...