Meny

Rostad blomkål, tomater och bataviasallat

2–4 PORTIONER

1 blomkålshuvud
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor, oskalade och lätt krossade
300–400 g tomater, i grova bitar eller 1 ask körsbärstomater, halverade
2 kvistar timjan eller rosmarin
salt och peppar
1 huvud batavia- eller romansallat, grovt strimlat
saft av 1/2 citron

Skär loss blomkålsbuketterna från huvudet. Skala stammen och skär i mycket tunna skivor.

Värm olja i en stekgryta. Lägg i blomkålsbuketterna och låt fräsa tills de fått färg. Tillsätt vitlöksklyftor, tomater, timjan eller rosmarin och stek vidare under lock i 2–3 minuter. Lyft av locket, salta och peppra samt vänd med varsam hand i sallat. Tillsätt den tunt skivade blomkålsstammen och citronsaft.

Om man vill kan man tillsätta kött från en kokt krabba eller lite varmrökt plockad fisk, t ex makrill eller böckling.

Recept: Petter Nilsson

Tips blomkål, sallat & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...