Meny

Blomkålssoppa med blekselleri och chorizo

4 PORTIONER

400 g blomkålsbuketter
1 gul lök, skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
2 msk smör
2 dl vitt vin
4 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citron
salt
8 små chorizokorvar
olivolja
1 stjälk blekselleri, tunt skivad på längden
(2 msk grovt hackad dill)

Fräs blomkål, lök och vitlök i smör i ett par minuter utan att de får färg. Slå på vin, buljong och grädde och låt koka tills blomkålen är mjuk. Mixa soppan slät. Smaksätt med citron och salt.

Picka korven och stek knaprig i olja. Skär i skivor och blanda med selleri. Fördela i djupa tallrikar, häll på den varma soppan, garnera gärna med dill.

Recept: Tom Sjöstedt

Tips blomkål

Blomkål

Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig...