Meny

Bakad blomkål med citronsmörsås

2 PORTIONER

1 blomkålshuvud

CITRONSMÖRSÅS:
1 gul lök, finhackad
rivet skal och saft av 3 citroner
100 g rumstempererat smör
salt och peppar

Sätt ugnen på 150°.

Ta bort de yttre blomkålsbladen och lägg blomkålshuvudet i en smord ugnssäker form. Stek mjuk i ugnen, ca 1 timme.

Fräs löken till såsen i lite smör i en liten kastrull. Tillsätt citronskal, häll i citronsaft genom en finmaskig sil och låt koka ihop i någon minut. Ställ kastrullen åt sidan och mixa i smör tills såsen blivit tjock. Smaksätt med salt och peppar.

Bryt det bakade blomkålshuvudet i grova bitar och servera tillsammans med såsen.

Gott till en bit fisk.

Recept: Mauritz Larsson

Tips blomkål

Blomkål

Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig...