Meny

Blomkålscrème med pasta & salvia

4 PORTIONER

1/2 blomkålshuvud
1 dl grädde,
1 dl mjölk
4 portioner kokt kall pasta
1 msk olja,
1 riven vitlöksklyfta
2–3 blad färsk salvia eller 1 tsk torkad
25 g smör
salt och peppar
rikligt med riven lagrad ost
ev lite rökt grovt salt

 

Skär kålen i små buketter, men spara en större bukett (som rivs). Koka upp 1 dl vatten. Lägg i kålen, tillsätt grädde och mjölk. Salta. Fyll på med vatten om det inte täcker. Koka kålen mjuk.

Häll av kålen och spara spadet. Mixa kålen slät i en mixer och späd med spadet till en slät och fyllig crème.

Stek pastan krispig i oljan i en panna. Tillsätt vitlök, salvia och smör och stek ytterligare ett par minuter, salta och peppra. Fördela crèmen i djupa tallrikar och lägg på pastan. Toppa med blomkålsriv, ost och ev lite rökt salt.

Recept: Ingela Persson

Tips blomkål

Grönt

Blomkål

Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig...