Meny

Blomkålssoppa

4 portioner 

1 blomkål
1 stor potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
30 g smör
1 tsk timjan
1 buljongtärning (kyckling eller grönsak)
6 dl vatten
3 dl grädde
1 citron
salt och peppar

Börja med att ansa blomkålen och skär den i mindre bitar. Skala och skär potatisen i små tärningar. Hacka lök och vitlök. 

Smält smöret i en stor kastrull och sautera lök, vitlök, potatis, blomkål och timjan, i ett par minuter utan att det tar färg. Slå sedan på vätskan och tillsätt buljongtärningarna. Låt koka 15–20 minuter eller tills att allt är mjukt. Mixa slät och smaka sedan av med salt, peppar och citronjuice. 

Servera med en god ostsmörgås på sidan. Och varför inte toppa soppan med hand­skalade räkor eller lite tärnad gravad eller kallrökt lax?

Börja med att ansa blomkålen och skär den i mindre bitar. Skala och skär potatisen i små tärningar. Hacka lök och vitlök.

Smält smöret i en stor kastrull och sautera lök, vitlök, potatis, blomkål och timjan, i ett par minuter utan att det tar färg. Slå sedan på vätskan och tillsätt buljongtärningarna. Låt koka 15–20 minuter eller tills att allt är mjukt. Mixa slät och smaka sedan av med salt, peppar och citronjuice.

Servera med en god ostsmörgås på sidan. Och varför inte toppa soppan med hand­skalade räkor eller lite tärnad gravad eller kallrökt lax?

Recept: Frida Sandberg

Tips blomkål

Grönt

Blomkål

Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig...