Meny

Blomkål med grön curry & äpple

4 portioner

1 blomkål
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk olja
salt och peppar
3 dl kokosmjölk
2–3 msk grön currypasta
1 tsk grönsaksbuljong
1 lök, skivad
saft och rivet skal från 1/2 lime
1 msk flytande honung
1 äpple

Sätt ugnen på 175°. Skär blomkålen i buketter, spara stammen till soppa/buljong. Blanda vitlök med olja i en skål, vänd ner blomkålen. Salta, peppra och rosta blomkålen på en plåt i ugnen i ca 15–20 minuter. Den ska få färg och mjukna. 

Koka upp kokosmjölken med currypastan och låt sjuda i ca 5 minuter, smaka av med salt. Skala och skiva löken tunt och lägg i en skål. Riv över limeskal och pressa i saften. Ringla över honungen och låt dra i ett par minuter.

Lägg den färdigrostade blomkålen i en form eller på ett djupare fat. Fördela löken över blomkålen och toppa med tunt hyvlat äpple. Mixa currykokosmjölken luftig med stavmixer och skeda över blomkålen. Njut till exempelvis ris eller nudlar.

Recept: Ingela Persson

Tips äpple, blomkål & curry

Grönt

Äpple

Man vet inte säkert varifrån äpplet ursprungligen kommer, men de ca 1000 sorter som finns i dag, odlas på många...