Vegansk “katsu curry” med aubergine
4 portioner
1 aubergine, skivad
2 dl mjöl, gärna kikärtsmjöl
2 dl vatten
1 nypa salt och peppar
3–4 dl panko eller ströbröd
neutral olja att fritera i
Currysås:
1 lök, finhackad
2 morötter, finhackade
3 vitlöksklyftor
1 liten bit ingefära
2 msk olja
1–2 tsk curry
½ tsk salt
400 ml kokosmjölk
½ msk lönnsirap
Salta den skivade auberginen lätt och låt dra i 15 minuter. Torka av saltet med hushållspapper. Blanda mjöl, vatten, salt och peppar till en slät smet. Hetta upp olja i en stekpanna/gryta. Det ska vara hett när du börjar fritera, sedan kan du sänka värmen ett snäpp. Häll smet och panko på varsin tallrik och doppa aubergineskivorna på båda sidor, först i smeten och sedan i panko. Fritera auberginen gyllenbrun på båda sidor och lägg på hushållspapper.
Currysås: stek lök, morötter, vitlök och ingefära i olja, tills morötterna mjuknat. Tillsätt curry och salt och stek ytterligare någon minut. Häll sedan i kokosmjölk och lönnsirap och låt småputtra i ca 5 minuter. Mixa slätt med stavmixer eller mixer. Servera aubergine och currysås med ris och sallad.
Recept: Niina Snijder
86 recept med Aubergine, curry & morötter
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Auberginegryta
- Kryddinlagda grönsaker
- Auberginepinsa
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Grillad aubergine med grillost och örter
- Grönsaksgryta med aubergin och basilika
- Krispiga morötter med senapsdipp
- Citrusfrisk juice
- Rödbetsjuice
- Gräddig savojkål med hasselnötter
- Rödbetssaft med blodapelsin
- Krämig grönkålssoppa
- Sallad på morot- & polkabeta
- Rödbetsjos med morot
- Hummus med chilimorötter
- Kålsallad med morötter & granatäpple
- Höstgryta
- Honungsglaserade morötter med chili
- Rostade morötter
- Mustig höstsoppa
- Morötter med kantareller & krondill
- Morotsjuice med äpple & gurka
- Quinoasallad
- Löksmör med curry
- Morötter med dill & Västerbottensost
- Grönsaksvåfflor
- Tomat- och auberginegryta
- Pytt i panna på rotfrukter
- Rödbetssallad med apelsin
- Vegansk “katsu curry” med aubergine
- Sötpotatis- morotssoppa med ingefära
- Blomkål med grön curry & äpple
- One pot pasta med grönsaker
- Sötpotatisbowl
- Inlagd aubergine med chili & vitlök
- Morotssoppa
- Baba ganoush – krämig aubergineröra
- Aubergine med mangold & salvia
- Pastasås med aubergine & tomater
- Stekt aubergine med riven blomkål & russin
- Rostad aubergine med tomatsalsa
- Auberginecurry med mangold och russin
- Rostad blomkål & aubergine i pitabröd
- Aubergine- & tomatragu med bönor
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Hummus med aubergine
- Auberginecrème med kapris
- Gratinerad aubergine med fetaost
- Ugnsstekt blomkål med aubergine och tapenade
- Ugnsstekta tomater med aubergine och getost
- Tomat- och auberginegryta
- Aubergine- och tomatragu
- Ugnsstekt aubergine och/eller zucchini med kikärtor och spiskummin
- Ugnsstekt aubergine med honung och chili
- Ugnsstekt aubergine med linssallad
- Tomat- och auberginesås
- Honungsmarinerade auberginer
- Gratinerad aubergine med chili och tomat
- Caponata
- Sallad med tomat och aubergine
- Aubergineragu med nypon
- Auberginekräm med rostad paprika och grillat bröd
- Auberginekaviar
- Auberginecrostini med färskost
- Auberginecrème med citron och koriander
- Aubergine på smördeg
- Aubergine- och zucchinigryta
- Aubergine- och zucchinigratäng med ricotta och körsbärstomater
- Aubergine- och tomatsås
- Gratinerad aubergine, zucchini och tomat
- Aubergine- och tomatris
- Stekt aubergine med mynta
Sött
Lite annat
Aubergine
Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.