Meny
Aubergine

Vegansk “katsu curry” med aubergine

4 portioner

1 aubergine, skivad
2 dl mjöl, gärna kikärtsmjöl
2 dl vatten
1 nypa salt och peppar
3–4 dl panko eller ströbröd
neutral olja att fritera i
Currysås:
1 lök, finhackad
2 morötter, finhackade
3 vitlöksklyftor
1 liten bit ingefära
2 msk olja
1–2 tsk curry
½ tsk salt
400 ml kokosmjölk
½ msk lönnsirap

Salta den skivade auberginen lätt och låt dra i 15 minuter. Torka av saltet med hushållspapper. Blanda mjöl, vatten, salt och peppar till en slät smet. Hetta upp olja i en stekpanna/gryta. Det ska vara hett när du börjar fritera, sedan kan du sänka värmen ett snäpp. Häll smet och panko på varsin tallrik och doppa aubergineskivorna på båda sidor, först i smeten och sedan i panko. Fritera auberginen gyllenbrun på båda sidor och lägg på hushållspapper. 

Currysås: stek lök, morötter, vitlök och ingefära i olja, tills morötterna mjuknat. Tillsätt curry och salt och stek ytterligare någon minut. Häll sedan i kokosmjölk och lönnsirap och låt småputtra i ca 5 minuter. Mixa slätt med stavmixer eller mixer. Servera aubergine och currysås med ris och sallad. 

Recept: Niina Snijder

Tips aubergine, curry & morötter

Grönt

Aubergine

Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.