
Morotssoppa
4 portioner
1 lök, hackad
½ chili, hackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk ingefära, riven
400 g morötter
3 msk olja
1 tsk gurkmeja, pulver
ca 1 liter vatten
2 buljongtärningar
2 dl kokosgrädde eller havregrädde
½ citron, färskpressad saft
salt och peppar
Hacka lök, chili och vitlök. Riv ingefära och skär morötterna i bitar.
Hetta upp olja i en djup kastrull och stek löken, vitlöken, chilin och ingefäran. Tillsätt gurkmeja och rör om.
Häll över vattnet, lägg i buljong-tärningar och morötter och låt småkoka i ca 10-20 minuter, tills mo-rötterna är mjuka. Häll i kokosgrädden och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera varm tillsammans med ett gott nybakat bröd.
Recept: Niina Snijder
128 recept med Ingefära, lök & morötter
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Friterad lök och svamp
- Rotfrukt- och lökgratäng
- Lök- och fänkålssoppa
- Kryddinlagda grönsaker
- Polkabeta- och broccoligryta med ingefära
- Pumpasoppa med ingefära och chili
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Grönsaksplättar
- Lök- och zucchinisoppa
- Svamppaj med lök och lagrad ost
- Sparris- och löksoppa
- Ingefärsslungade morötter med purjolök
- Krispiga morötter med senapsdipp
- Potatisgratäng med rotselleri
- Ingefärssmoothie
- Citrusfrisk juice
- Stekt rotpersilja & mangold
- Rödbetsjuice
- Gräddig savojkål med hasselnötter
- Tomatsalsa med ingefära & koriander
- Rödbetssaft med blodapelsin
- Krämig grönkålssoppa
- Ljummen sallad med pumpa & hasselnötter
- Sallad på morot- & polkabeta
- Rödbetsjos med morot
- Hummus med chilimorötter
- Kålsallad med morötter & granatäpple
- Honungsglaserade morötter med chili
- Rostade morötter
- Kinakål med äpple & hasselnötter
- Krämiga palsternackor med palmkål
- Inlagd ingefära
- Tomatsallad med korianderfrö & saltgurka
- Markus broccolisoppa
- Grönsaksbiffar
- Mustig höstsoppa
- Morötter med kantareller & krondill
- Morotsjuice med äpple & gurka
- Quinoasallad
- Löksmör med curry
- Morötter med dill & Västerbottensost
- Grönsaksvåfflor
- Morotssallad med apelsin & ingefära
- Tomatragu med dill & ansjovis
- Wok med broccoli & brytbönor
- Smördeg med fänkål & potatis
- Tomat- och auberginegryta
- Snabbpicklad lök
- Heta tomat- & bönburgare
- Dipp med ingefära & soja
- Morotskaka med citronglasyr
- Broccoliplättar
- Pytt i panna på rotfrukter
- Soppa med fänkål, tomat & dill
- Rödbetssallad med apelsin
- Purjolökssoppa
- Rödbetor med hallondressing
- Tomatsallad med dijonsenap & krutonger
- Sötpotatis bolognese
- Vegansk “katsu curry” med aubergine
- Sötpotatis- morotssoppa med ingefära
- Äppelchutney
- One pot pasta med grönsaker
- Stekta brytbönor med vitlök & ingefära
- Ölbräserad lök
- Kryddig klementin
- Rödkålssallad med äpple & ingefära
- Sötpotatisröra med fetaost och tomater
- Sötpotatis med kikärtor och färska örter
- Sötpotatisbowl
- Kål & äppelpanna
- Sellerijuice med äpple & ingefära
- Picklad lök med granatäpple
- Pumpa “mac & cheese”
- Morotssoppa
- Smörstekt rödkål med ingefära & sirap
- Karamelliserad rödkåls- & lökpaj
- Citronpicklad ingefära
- Gröna grillspett med soja & sesam
- Mandeldressing med gurkmeja & ingefära
- Syltad ingefära
- Petters soppa på morötter och ingefära
- Rödkål med ingefära och timjan
- Rotmos med ingefära
- Rostad sötpotatis med tofu, chili och ingefära
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Pumpa med färsk ingefära
- Picklad ingefära
- Morotssås med ingefära och vitlök
- Morotssoppa med ingefära och pak choy
- Morotssallad med ingefära och sesam
- Linssoppa med sötpotatis och ingefära
- Linsgryta med koriander och ingefära
- Kålrot med apelsin och ingefära
- Kinakålssallad med ingefära och honung
- Ingefärsglaserade morötter med pak choy
- Honungs- och ingefärsglaserade rotfrukter
- Gurksallad med chili, ingefära och sesamfrön
Ingefära
Ingefära odlas sedan mycket länge i Indien och Kina, och det är också i maträtter från dessa länder som vi ofta...