Ingefärssockerlag med citron
1 SATS
1–2 citroner
1 tumstor bit ingefära
2 dl socker
2 dl vatten
Tvätta citron och ingefära. Skala 1 citron med potatisskalare och skiva ingefäran tunt. Koka upp socker, vatten, citronskal och ingefära och låt småputtra i ca 10 minuter.
Pressa citronen så att det blir 1 dl saft, tillsätt i koket och koka upp en gång till. Häll upp i en burk eller skål, låt svalna. Sila av och häll upp på flaska.
Använd lagen till sommarens drinkar, t ex med rikligt med is, skivad citrus, mynta eller citronmeliss och bubbelvatten. Eller stänk lagen över jordgubbar och servera med glass.
Den inkokta ingefäran går fint att hacka och spara i en burk i kylen och använda i thairätter.
163 recept med Citron & Ingefära
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Polkabeta- och broccoligryta med ingefära
- Pumpasoppa med ingefära och chili
- Potatissallad med gurka och dill
- Ingefärsslungade morötter med purjolök
- Ingefärssmoothie
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Tomatsalsa med ingefära & koriander
- Rödbetssaft med blodapelsin
- Citronmarinerad rödkål med äpple
- Picklad pumpa med citron & svartpeppar
- Inlagd ingefära
- Citroninlagd polkabeta
- Morotsjuice med äpple & gurka
- Löksmör med curry
- Morotssallad med apelsin & ingefära
- Mangold med böncrème
- Snabbpicklad lök
- Dipp med ingefära & soja
- Ugnsstekt sötpotatis med vitkål
- Rotsellerischnitzel
- Morotskaka med citronglasyr
- Rödbetssallad med apelsin
- Avokadosmör
- Purjolökssoppa
- Rödbetor med hallondressing
- Äppelchutney
- Ljummen kålrabbi med kapris
- Stekta brytbönor med vitlök & ingefära
- Kryddig klementin
- Sellerijuice med äpple & ingefära
- Rödbetshummus
- Pumpa “mac & cheese”
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Morotssoppa
- Tomatsalsa
- Mandelpanerad zucchini med chili & citron
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Palsternacka med vårens gremolata
- Broccoli med krossad potatis & soja
- Citronpicklad ingefära
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Mandeldressing med gurkmeja & ingefära
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Krasse- och citrondipp
- Vispat vitlökssmör med jalapeno och citron
- Zucchini med citron och fetaost
- Ugnsstekt sötpotatis med citron- och vitlöksolja
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Syltad ingefära
- Svartrot med persilja och citron
- Spetskål i citronette
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Petters soppa på morötter och ingefära
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rödkål med ingefära och timjan
- Rotmos med ingefära
- Rostad sötpotatis med tofu, chili och ingefära
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Rostad pumpa med citron och ricotta
- Romanesco med kapris- och citrondipp
- Pumpa med färsk ingefära
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Picklad ingefära
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Pasta med broccoli och citron
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Morotssås med ingefära och vitlök
- Morotssoppa med ingefära och pak choy
- Morotssallad med ingefära och sesam
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Linssoppa med sötpotatis och ingefära
- Linsgryta med koriander och ingefära
- Kålrot med apelsin och ingefära
- Kålrabbi med citron och rostad mandel
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Kinakålssallad med ingefära och honung
- Ingefärsglaserade morötter med pak choy
- Honungs- och ingefärsglaserade rotfrukter
- Gurksallad med chili, ingefära och sesamfrön
- Grönkålsrisotto med citron
- Fänkålssallad med dinkel, citron och basilika
- Fänkålschutney med citron
- Citrusglaserade rotfrukter
- Citronrostade palsternackor
- Citronpesto
- Citronmarinerad zucchini
- Citronkokta morötter
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Färsk vitkål med citronette
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Primörer med basilikasås
Sött
- Plommon med ingefära & kardemumma
- Banan- & citronkaka
- Citroninkokta päron
- Saffransrulltårta med citron- & ingefärsfyllning
- Fruktsallad med färskost & vit choklad
- Sockerkaka med citron
- Radiokaka med apelsin och ingefära
- Moros valnöt-, citron- och kardemummakaka
- Kanel- och ingefärspäron
- Ingefärspäron
- Citrus- och kokostoppar
- Citronpäron med yoghurt, kardemumma och nötter
- Citronpaj
- Citronfromage
- Citroncurd
Lite annat
- Mangosmoothie
- Oreganosmör
- Tahinidressing
- Solrosdipp med citron
- Sourcream på cashew
- Olivhollandaise
- Oliv- och citronsmör
- Myntadipp
- Marinad till lamm
- Marinad till kyckling
- Marinad till fisk
- Kryddsmör med kryddkrasse, citron och kapris
- Ingefärsrelish
- Ingefärs-och honungsyoghurt
- Honungsyoghurt
- Gremolata
- Dippsås med oliv och citron
- Citrushollandaise
- Citrusdressing
- Citronörtsmör
- Citron-aioli
- Citroncrème fraiche
- Aioli-dipp
- Varm dressing med kapris och sardeller
- Mandelvinägrett med citron och persilja
Dryck
- Smoothie med ananas och ingefära
- Sellerijuice med ingefära
- Tropisk smoothie
- Morot- och ingefärsjuice
- Morot- och ingefärashot
- Ingefärsshots
- Gurkmejashot med ingefära och apelsin
- Shot med gurkmeja
- Hälsodryck med ingefära & apelsin
- Bananmilkshake
- Ingefärssockerlag med citron
- Januarikick
- Barley water
- Citron- och ingefärskick
Ingefära
Ingefära odlas sedan mycket länge i Indien och Kina, och det är också i maträtter från dessa länder som vi ofta...