Meny

Ingefära

Ingefära odlas sedan mycket länge i Indien och Kina, och det är också i maträtter från dessa länder som vi ofta möter den. I Sverige har den traditionellt mest använts i bakverk och då gärna tillsammmans med kanel och kardemumma. Ingefära går bra att använda råriven, i synnerhet tillsammans med fläskkött. Av ingefära skuren i småbitar och sjuden i sockerlag får man så kallad syltad ingefära som i sig ingår i många recept, men som också är god som den är.

Det är växtens jordstam som är den del som går att äta. Medicinskt har ingefäran länge använts vid magbesvär och den sägs såväl ge god aptit som stilla illamående. Dessutom har den – eller hade åtminstone under medeltiden och renässansen – rykte om sig att vara ett gott afrodisiakum.

Läs också Anette Diengs artikel “Knöl med karaktär” här nedan som publicerades i Ekolådans Veckobrev 10/2016.

Förvaring

Ingefära förvaras bäst längst ner i kylskåpet.

Säsong

Ekologisk ingefära skördas året runt i Kina.

Passar med

Ingefära passar exempelvis med fläsk, citron, kanel, kardemumma.

Tips ingefära