Ingefära
Ingefära odlas sedan mycket länge i Indien och Kina, och det är också i maträtter från dessa länder som vi ofta möter den. I Sverige har den traditionellt mest använts i bakverk och då gärna tillsammmans med kanel och kardemumma. Ingefära går bra att använda råriven, i synnerhet tillsammans med fläskkött. Av ingefära skuren i småbitar och sjuden i sockerlag får man så kallad syltad ingefära som i sig ingår i många recept, men som också är god som den är.
Det är växtens jordstam som är den del som går att äta. Medicinskt har ingefäran länge använts vid magbesvär och den sägs såväl ge god aptit som stilla illamående. Dessutom har den – eller hade åtminstone under medeltiden och renässansen – rykte om sig att vara ett gott afrodisiakum.
Läs också Anette Diengs artikel “Knöl med karaktär” här nedan som publicerades i Ekolådans Veckobrev 10/2016.
Förvaring
Ingefära förvaras bäst längst ner i kylskåpet.
Säsong
Ekologisk ingefära skördas året runt i Kina.
Passar med
Ingefära passar exempelvis med fläsk, citron, kanel, kardemumma.
63 recept med Ingefära
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Polkabeta- och broccoligryta med ingefära
- Pumpasoppa med ingefära och chili
- Ingefärsslungade morötter med purjolök
- Ingefärssmoothie
- Tomatsalsa med ingefära & koriander
- Rödbetssaft med blodapelsin
- Inlagd ingefära
- Morotsjuice med äpple & gurka
- Morotssallad med apelsin & ingefära
- Dipp med ingefära & soja
- Morotskaka med citronglasyr
- Purjolökssoppa
- Rödbetor med hallondressing
- Äppelchutney
- Stekta brytbönor med vitlök & ingefära
- Kryddig klementin
- Sellerijuice med äpple & ingefära
- Pumpa “mac & cheese”
- Morotssoppa
- Citronpicklad ingefära
- Mandeldressing med gurkmeja & ingefära
- Syltad ingefära
- Petters soppa på morötter och ingefära
- Rödkål med ingefära och timjan
- Rotmos med ingefära
- Rostad sötpotatis med tofu, chili och ingefära
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Pumpa med färsk ingefära
- Picklad ingefära
- Morotssås med ingefära och vitlök
- Morotssoppa med ingefära och pak choy
- Morotssallad med ingefära och sesam
- Linssoppa med sötpotatis och ingefära
- Linsgryta med koriander och ingefära
- Kålrot med apelsin och ingefära
- Kinakålssallad med ingefära och honung
- Ingefärsglaserade morötter med pak choy
- Honungs- och ingefärsglaserade rotfrukter
- Gurksallad med chili, ingefära och sesamfrön