Meny

Knöl med karaktär

Trots sitt långväga ursprung ingår den sedan länge i vår svenska matkultur. Anette Dieng hyllar ingefäran.

När förkylningen slår till och halsen och huvudet värker finns det inget så trösterikt som att hitta en liten bit ingefära i kylskåpet. Jag lägger ner den, tunt skivad, i kastrullens kokande vatten. Efter ett par minuter häller jag den heta brygden över ett par skivor citron i min allra största tekopp. Och när drycken har svalnat, bara en aning, rör jag ner en rejäl sked med honung och dricker alltihop i stora, läkande klunkar.

Ingefära är en urgammal medicinaloch kryddväxt som odlas i tropiskt klimat. Det är växtens knotiga jordstammar vi använder; färska, syltade eller torkade och malda. Jordstammarna är täckta av ett brunaktigt skal, vars tjocklek beror på om växten skördats mogen eller ung. Under skalet är köttet gult, vitt eller rött, beroende på sort.

”Smaker som ingefära passar extra bra tillsammans med är pumpa, morot, chili, choklad, citron, fisk, kanel, kardemumma och kokosmjölk.”

Den karaktäristiska doften och det mesta av smaken kommer från en eterisk olja. Om ingefäran skördas ung, runt fem månader efter plantering, är smaken mild. Fullt utvecklad arom får den först efter nio månader.

Färsk ingefära kan vara lite svårhanterlig med sina små utstickande knölar. Lättast är att bryta av en lämplig bit och skala den med en sked eller liten kniv. Sedan kan du riva, skiva, strimla, hacka, mortla eller pressa den i en vitlökspress. Men den måste inte skalas – när ingefäran är ekologiskt odlad och skalet tunt kan det gott få sitta kvar. Rengör bara.

Ingefära är populär att använda i matlagning i framför allt de asiatiska, karibiska och afrikanska köken. Den är självklar i woken, gärna tillsammans med fläskkött och är perfekt att smaksätta soppor, grytor, marinader och såser med. Om du till exempel blandar lika delar olja och soja i en skål och smaksätter blandningen med riven ingefära, finhackad chili och färskpressad lime har du en enkel sås som passar till både kött och fisk. Frukt- och grönsaksjuicer och smoothies får extra sting av lite färsk ingefära. Apelsin, morot, ingefära och lite citron i råsaftcentrifugen ger extra energi den dagen det behövs. Torkad och malen ingefära ingår i många klassiska småkakerecept och i flera kryddblandningar, till exempel curry. Smaker som ingefära passar extra bra tillsammans med är pumpa, morot, chili, choklad, citron, fisk, kanel, kardemumma och kokosmjölk.

Kommer du inte på något sätt att använda din ingefära just nu eller inom den närmaste tiden kan du alltid lägga din bit under jord och invänta både ny inspiration och nya knölar. Låt i så fall ingefäran ligga framme tills att det växer ut små groddar på stammen, likt potatis. Lägg den sedan horisontellt ovanpå jorden en bit ner i en kruka eller sålåda. Täck endast med ett tunt lager jord och vattna. Resultatet blir mjällare knölar men med tydlig ingefärssmak. God strimlad i en sallad eller till fisk.

Skrivet av Anette Dieng