Morotskaka med citronglasyr
1 kaka
ca 200 g morötter, finrivna
1-2 tsk ingefära, finrivna
ca 160 g mjuka dadlar, urkärnade
200 ml kokosmjölk eller havremjölk
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk bakpulver
200 g havremjöl
100 g mandelmjöl
1 nypa havssalt
1 nypa vanilj
3 tsk kanel, ½ tsk kardemumma
Glasyr:
200 g cashewnötter, blötlägg i minst 3 timmar
ca 1,5 dl lönnsirap
2 dl kokosgrädde
rivet skal från 2 ekologiska citroner
2 msk kokosolja
Sätt ugnen på 180°. Blanda rivna morötter och ingefära med dadlar och kokosmjölk i en mixer eller matberedare till en slät kräm. Häll äppelcidervinägern i en skål, rör ner bakpulver och låt stå i någon minut.
Rör ihop resterande torra ingredienser i en skål och vänd ner i morotskrämen tillsammans med äppelcidervinägern och bakpulvret. Mixa slätt.
Häll smeten i en kakform täckt med bakplåtspapper och baka i ugnen i cirka 40 minuter. Under tiden mixar du ingredienserna till glasyren, tills de är krämiga.
Låt kakan svalna, bred över glasyren och dekorera med rostade nötter eller rivet citronskal. Glad Påsk!
Recept: Niina Snijder
64 recept med Ingefära, kokosmjölk & motor
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Polkabeta- och broccoligryta med ingefära
- Pumpasoppa med ingefära och chili
- Ingefärsslungade morötter med purjolök
- Ingefärssmoothie
- Tomatsalsa med ingefära & koriander
- Rödbetssaft med blodapelsin
- Inlagd ingefära
- Morotsjuice med äpple & gurka
- Morotsplättar
- Morotssallad med apelsin & ingefära
- Dipp med ingefära & soja
- Morotskaka med citronglasyr
- Purjolökssoppa
- Rödbetor med hallondressing
- Äppelchutney
- Stekta brytbönor med vitlök & ingefära
- Kryddig klementin
- Sellerijuice med äpple & ingefära
- Pumpa “mac & cheese”
- Morotssoppa
- Citronpicklad ingefära
- Mandeldressing med gurkmeja & ingefära
- Syltad ingefära
- Petters soppa på morötter och ingefära
- Rödkål med ingefära och timjan
- Rotmos med ingefära
- Rostad sötpotatis med tofu, chili och ingefära
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Pumpa med färsk ingefära
- Picklad ingefära
- Morotssås med ingefära och vitlök
- Morotssoppa med ingefära och pak choy
- Morotssallad med ingefära och sesam
- Linssoppa med sötpotatis och ingefära
- Linsgryta med koriander och ingefära
- Kålrot med apelsin och ingefära
- Kinakålssallad med ingefära och honung
- Ingefärsglaserade morötter med pak choy
- Honungs- och ingefärsglaserade rotfrukter
- Gurksallad med chili, ingefära och sesamfrön
Ingefära
Ingefära odlas sedan mycket länge i Indien och Kina, och det är också i maträtter från dessa länder som vi ofta...