Meny

Morotskaka med citronglasyr

1 kaka

ca 200 g morötter, finrivna
1-2 tsk ingefära, finrivna
ca 160 g mjuka dadlar, urkärnade
200 ml kokosmjölk eller havremjölk
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk bakpulver
200 g havremjöl
100 g mandelmjöl
1 nypa havssalt
1 nypa vanilj
3 tsk kanel, ½ tsk kardemumma
Glasyr:
200 g cashewnötter, blötlägg i minst 3 timmar
ca 1,5 dl lönnsirap
2 dl kokosgrädde
rivet skal från 2 ekologiska citroner
2 msk kokosolja

Sätt ugnen på 180°. Blanda rivna morötter och ingefära med dadlar och kokosmjölk i en mixer eller matberedare till en slät kräm. Häll äppelcidervinägern i en skål, rör ner  bakpulver och låt stå i någon minut. 

Rör ihop resterande torra ingredienser i en skål och vänd ner i morotskrämen tillsammans med äppelcidervinägern och bakpulvret. Mixa slätt.

Häll smeten i en kakform täckt med bakplåtspapper och baka i ugnen i cirka 40 minuter. Under tiden mixar du ingredienserna till glasyren, tills de är krämiga. 

Låt kakan svalna, bred över glasyren och dekorera med rostade nötter eller rivet citronskal. Glad Påsk!

Recept: Niina Snijder

Tips ingefära, kokosmjölk & motor

Ingefära

Ingefära odlas sedan mycket länge i Indien och Kina, och det är också i maträtter från dessa länder som vi ofta...