Meny
Purjolök

Purjolökssoppa

4 portioner

1 purjolök
3–4 potatisar eller 1–2 kålrötter
6 msk olja
1 bit ingefära, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 burk kokosmjölk
4 dl vatten
1 msk citronsaft
salt och svartpeppar
parmesan eller annan ost

Skär purjolöken på längden, skölj bort eventuella jordrester mellan bladen och hacka i bitar. Skär potatis eller kålrot i bitar. 

Stek purjolöken i olja, vänd ner potatis, ingefära och vitlök och stek lite till. Häll över vattnet och kokosmjölken och låt småkoka tills potatisen är genommjuk, ca 10–15 minuter. 

Mixa soppan med stavmixer och smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Riv gärna över parmesan och servera varmt med persiska tunnbröd eller nybakat bröd.

Recept: Niina Snijder

Tips ingefära, potatis & purjolök

Grönt

Purjolök

Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den blev populär bland den keltiska befolkningen, den är...