Meny
Purjolök

Purjolökspaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2–3 msk vatten
Fyllning:
1 purjolök
2 msk smör
1 dl smulad getost
2 1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 ägg
salt och peppar
2 msk strimlad persilja

Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Låt stelna i kylen, ca 10 minuter. Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. 

Skölj och skär purjolöken i mindre bitar (ej för mycket av det gröna). Stek bitarna mjuka i smör utan att de får färg. Lägg purjolöken i pajskalet och smula över osten.

Vispa ihop mjölk, grädde och ägg i en bunke. Salta, peppra och rör i persilja. Häll äggblandningen över purjolöken. 

Grädda i ugnen tills äggen har stelnat, ca 20 minuter. Servera pajen till kallskuret eller gravad lax.

Recept: Ingela Persson

Tips ägg, persilja & purjolök

Grönt

Purjolök

Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den blev populär bland den keltiska befolkningen, den är...