Purjolökspaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2–3 msk vatten
Fyllning:
1 purjolök
2 msk smör
1 dl smulad getost
2 1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 ägg
salt och peppar
2 msk strimlad persilja
Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Låt stelna i kylen, ca 10 minuter. Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Skölj och skär purjolöken i mindre bitar (ej för mycket av det gröna). Stek bitarna mjuka i smör utan att de får färg. Lägg purjolöken i pajskalet och smula över osten.
Vispa ihop mjölk, grädde och ägg i en bunke. Salta, peppra och rör i persilja. Häll äggblandningen över purjolöken.
Grädda i ugnen tills äggen har stelnat, ca 20 minuter. Servera pajen till kallskuret eller gravad lax.
92 recept med Ägg, Persilja & Purjolök
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Persiljepesto
- Tomatsoppa med rosmarin och purjolök
- Enkel purjolökssoppa
- Ingefärsslungade morötter med purjolök
- Potatis och purjolökstortilla med dill
- Stekt ägg med broccoli & chili
- Rotfruktslåda
- Grönsakspaj med purjolök & mangold
- Äppelplättar
- Zucchiniplättar
- Stekt zucchini med yoghurt & chimichurri
- Purjolökssoppa
- Kryddig spenat
- Potatis- & purjolökssoppa
- Gurksallad med druvor & mynta
- Ugnsbakad zucchini med fetaost & tomater
- Mangoldwok med soja & sesam
- Blomkålsris med purjo & zucchini
- Gräddig purjolökssås med fänkålsfrön
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Krämig mangold med äpple & purjolök
- Ägghalvor med smörkokta bönor
- Krämig bönsallad med citron
- Indisk linsgryta med blomkål & tomater
- Fried rice med pumpa och hasselnötter
- Purjo- och blomkålssoppa
- Potatis- och purjolökssoppa
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Inlagd purjolök
- Zucchinisoppa med alger, persilja och smörstekt savojkål
- Vitkålssallad med morot och persilja
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Tomat- och purjolöksragu med spenat
- Tarte tatin på purjolök
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Svartgrillad purjolök med provensalskt smör
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Purjolöksrullar med getost och rucola
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pocherad purjolök med stekt bröd, spräckt yogurt och örter
- Persiljefrästa rotfrukter med äpple
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Kyld potatissoppa
- Löksallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Ljumma skärbönor med kapris och persilja
- Krämig pastasallad med purjolök, morot och dill
- Klar purjolöks- & potatissoppa
- Isad lök- och kålsoppa
- Ingelas potatis- och purjolökssoppa
- Gräddkokt purjolök med tomat och dill
- Frasig purjolöksflarn
- Citronpesto
- Buljongkokt purjolök med senapsmajonnäs
Purjolök
Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den blev populär bland den keltiska befolkningen, den är...