Meny

Smördegsflarn med purjolök och rökt lax

4 PORTIONER

1 ark smördeg
1 purjolök
2 msk smör
salt och peppar
1 dl crème fraiche
saft och rivet skal av 1/2 citron
300 g kallrökt lax
2 msk finhackad gräslök
1 ask kryddkrasse

Sätt ugnen på 175°.

Lägg smördegen på en plåt med bak­plåtspapper. Grädda i ugnen tills den har rest sig, är frasig och har fått fin färg, ca 10 minuter. Ta ut plåten och lägg ett bakplåtspapper på smördegen, tryck ut luften så att degen blir platt.

Hacka purjolökens vita del. Fräs mjuk i smör. Salta och peppra.

Smaksätt crème fraiche med citron­skal och ett par droppar -saft. Bred ut blandningen på smördegen och fördela purjolöken ovanpå. Grädda i ugnen ytterligare 5–10 minuter.

Lägg laxskivorna på smördegsflarnet och strö över örter. Skär i önskad storlek och servera som drinktilltugg eller förrätt.

Recept: Ingela Persson

Tips purjolök

Purjolök

Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den blev populär bland den keltiska befolkningen, den är...