Meny

Enkel purjolökssoppa

4 portioner

1 hel purjolök
3–4 potatisar, skalade
olja till stekning
8 dl vatten
1 buljongtärning
1 ½ dl grädde
citronsaft eller äppelcidervinäger
salt och peppar
ev parmesan

Tvätta och ansa purjolöken. Skär potatis och purjolök i små bitar. 

Stek purjolöken i smör eller olja tills den mjuknar. Tillsätt potatis och häll över vatten och lägg i buljong­tärningen. Låt koka under lock tills potatisen är mjuk. 

Tillsätt grädde och en skvätt citronsaft eller äppelcidervinäger. Mixa soppan slät och smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.

Strö gärna över lite riven parmesan innan servering. 

Recept: Niina Snijder

Tips potatis & purjolök

Grönt

Lite annat

Purjolök

Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den blev populär bland den keltiska befolkningen, den är...