Meny

Purjolökspaj med zucchini

1 STYCKEN

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör, i mindre bitar
1 nypa salt
2 msk kallt vatten

FYLLNING:
1 purjolök, tunt skivad
2 msk olivolja
1–2 zucchini, tunt skivade
salt och peppar
200 g getost
3 ägg
1 dl mjölk + 2 dl vispgrädde
10–12 körsbärstomater, halverade

Arbeta snabbt ihop mjöl, smör och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och kör hastigt ihop till en deg. Lägg i plastpåse i kylen i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200°.

Tryck ut degen tunt i en pajform. Ställ in i frysen i ett par minuter.

Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 min­uter. Sänk ugnsvärmen till 175°.

Fräs purjolöken mjuk i olivolja utan att den får färg, rör ner zucchinin och låt fräsa i ett par minuter. Salta och peppra. Lägg grönsakerna i pajskalet och smula över getost.

Vispa ihop ägg och gräddmjölk. Salta och peppra. Häll blandningen över grönsakerna. Tryck ner tomaterna i smeten. Grädda pajen tills den har stelnat, 30–40 minuter.

Recept: Ingela Persson

Tips purjolök & zucchini

Grönt

Lite annat

Zucchini

Zucchini finns i många sorter, färger och former: gula, gröna, vita, avlånga, runda. Namnet kommer från zucca...