Meny

Tarte tatin på purjolök

4–6 PORTIONER

1 purjolök
1 vitlöksklyfta, riven
rivet skal och saft av 1/2 citron
2 msk olivolja
1 dl hackad persilja
salt och peppar
1 rulle smördeg

Sätt ugnen på 200°.

Skär bort den grövsta gröna delen på purjolöken (spara den till exempelvis buljongkok). Skär purjolöken i 1 cm tjocka skivor, lägg i en skål.

Vispa ihop vitlök, citronskal, olivolja och halva mängden persilja. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Smörj en mindre pajform med ett par droppar olivolja. Klipp ett bakplåtspapper så stort som botten på pajformen och lägg i. Sprid ut purjolöken ovanpå. Täck med smördegen, skär bort det som hänger över kanten. Nagga smördegen och grädda pajen i ugnen ca 20 minuter, löken ska mjukna och smördegen bli gyllene och frasig.

Lägg ett fat på pajformen, vänd den upp och ner. Ta bort bakplåtspapperet, strö över persilja och servera till exempelvis ugnsbakad lax eller kyckling.

Recept: Ingela Persson

Tips purjolök

Purjolök

Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den blev populär bland den keltiska befolkningen, den är...