Purjolöksrullar med getost och rucola
CA 12 STYCKEN
6 filodegsark
2 nävar rucola
150 g getost
1/2 dl pinjenötter
FYLLNING:
1 purjolök, tunt skivad
1 msk smör
1 msk olivolja
1/2 dl tapenade
salt och peppar
VINÄGRETT:
1 msk balsamvinäger
ca 1 msk honung
3 msk olivolja
Fräs purjolöken till fyllningen i smör och olivolja i ett par minuter utan att den får färg. Låt rinna av på hushållspapper och kallna helt. Blanda purjolöken med tapenade. Smaksätt med salt och peppar.
Sätt ugnen på 225°.
Halvera filodegsarken. Lägg ut en sträng med fyllning längs ena kanten och rulla ihop till smala rullar. Lägg på en smörpappersklädd plåt och pensla med olivolja. Stek gyllenbruna och krispiga i ugnen, 8–10 minuter.
Lägg rucolan på ett serveringsfat. Smula över getosten och strö över nötterna.
Vispa ihop vinäger, honung och olja i en skål. Skeda vinägretten över salladen och lägg de nygräddade rullarna ovanpå.
78 recept med Purjolök & Rucola
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Tomatsoppa med rosmarin och purjolök
- Enkel purjolökssoppa
- Ingefärsslungade morötter med purjolök
- Potatis och purjolökstortilla med dill
- Grönsakspaj med purjolök & mangold
- Purjolökssoppa
- Kryddig spenat
- Potatis- & purjolökssoppa
- Gurksallad med druvor & mynta
- Ugnsbakad zucchini med fetaost & tomater
- Mangoldwok med soja & sesam
- Blomkålsris med purjo & zucchini
- Gräddig purjolökssås med fänkålsfrön
- Krämig mangold med äpple & purjolök
- Ägghalvor med smörkokta bönor
- Krämig bönsallad med citron
- Indisk linsgryta med blomkål & tomater
- Purjo- och blomkålssoppa
- Ugnsstekt sötpotatis med rucola och solroskärnor
- Skärbönor med tomat och rucola
- Potatis- och purjolökssoppa
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Inlagd purjolök
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Tomatsallad med rucola och citron
- Tomat- och purjolöksragu med spenat
- Tarte tatin på purjolök
- Sötpotatis med tomat och rucola
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartgrillad purjolök med provensalskt smör
- Saltbakad rödlök med rucola och balsamvinäger
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Rödbetsrösti med balsamvinäger och rucola
- Råstekt zucchini med pumpakärnor och rucola
- Purjolöksrullar med getost och rucola
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pocherad purjolök med stekt bröd, spräckt yogurt och örter
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Pasta med broccoli, svamp och rucolapesto
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Kyld potatissoppa
- Löksallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Kålrabbi med äpple och rucola
- Krämig pastasallad med purjolök, morot och dill
- Klar purjolöks- & potatissoppa
- Isad lök- och kålsoppa
- Ingelas potatis- och purjolökssoppa
- Gräddkokt purjolök med tomat och dill
- Fänkålssallad med oliver och rucola
- Frasig purjolöksflarn
- Dinkelsallad med fetaost
- Buljongkokt purjolök med senapsmajonnäs
- Broccoli med gorgonzola
Fisk
- Ugnsbakad fisk med smörkokt purjolök
- Ugnsstekt lax med smörslungad purjolök och spenat
- Tagliatelle med tonfisk, citron och rucola
- Stekt strömming med purjolök och tomat
- Stekt fisk med rucolasås
- Smördegsflarn med purjolök och rökt lax
- Rucola- och mandelbakad lax
- Pasta med fänkål, rucola och räkor
- Gratinerad spätta med tomat och purjolök
- Gratinerad fisk med tomat
Rucola
Senapskål står det ibland på fröpåsarna, för det är så rucolan heter på svenska. Men sitt stora genombrott här...