Meny

Stekt fisk med rucolasås

4 PORTIONER

500–600 g fiskfiléer med skinn, t ex gös, abborre
2 msk olivolja
2 msk smör
1/2 dl vitt vin

RUCOLASÅS:
3 sardellfiléer
1 msk riktigt god olivolja
1 msk smör
2 msk finhackad schalottenlök
1 medelstor zucchini, finhackad
3 dl grönsaksbuljong
200 g rucola, grovt hackad
svartpeppar

TILL SERVERING:
ett par rucolablad

Fräs sardellfiléerna i olivolja och smör i en kastrull på medelvärme tills de nästan har lösts upp i oljan. Tillsätt lök och zucchini och låt fräsa i ytterligare ett par minuter. Häll i buljong och koka upp. Rör i rucola och låt sjuda i ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen, låt svalna något och mixa slätt i en matberedare. Häll tillbaka såsen i kastrullen och koka ihop till krämig konsistens. Smaksätt med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Skär fisken i portionsbitar. Salta och peppra. Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna. Lägg i filéerna med köttsidorna ner och stek tills de har fått fin färg, ca 3 minuter. Vänd och stek skinnsidorna lika länge. Vänd fiskfiléerna ännu en gång och lyft försiktigt bort skinnet. Häll i vin, täck med lock och låt puttra i ett par minuter. Lyft av locket, vänd filéerna, täck med locket igen och låt koka tills vinet har kokat in.

Värm såsen. Bottna tallrikarna med ett par rucolablad. Lägg fiskfiléerna ovanpå och skeda över sås.

Tips rucola

Rucola

Senapskål står det ibland på fröpåsarna, för det är så rucolan heter på svenska. Men sitt stora genombrott här...