Rucola
Senapskål står det ibland på fröpåsarna, för det är så rucolan heter på svenska. Men sitt stora genombrott här i Sverige fick den under sitt italienska namn rucola för sisådär tio år sedan. I medelhavsländerna växer rucolan också fritt mer eller mindre som ogräs. Men även här hemma är den lättodlad.
Rucolans smak är säreget pepprig och kan variera mellan mild och ganska ordentligt stark. Ska man göra en sallad med rucola är det därför bra att smaka på den först för att känna om den bör blandas upp med lite andra salladssorter, eller är mild nog att klara sig på egen hand.
Förvaring
Förvara rucola i plastpåse i kylen.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk rucola från juni till oktober.
Passar med
Rucola passar exempelvis med tomat, olivolja, sötpotatis, rödbetor, avokado, citron.
19 recept med Rucola
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ugnsstekt sötpotatis med rucola och solroskärnor
- Skärbönor med tomat och rucola
- Tomatsallad med rucola och citron
- Sötpotatis med tomat och rucola
- Saltbakad rödlök med rucola och balsamvinäger
- Rödbetsrösti med balsamvinäger och rucola
- Råstekt zucchini med pumpakärnor och rucola
- Purjolöksrullar med getost och rucola
- Pasta med broccoli, svamp och rucolapesto
- Kålrabbi med äpple och rucola
- Fänkålssallad med oliver och rucola
- Dinkelsallad med fetaost
- Broccoli med gorgonzola